Nyhet

02.02.2018

Utmaningen med cancer får inte underskattas

Varje år diagnostiseras över 14 miljoner människor med cancer. I Sverige är siffran över 60 000, dvs som en mindre stad. Samtidigt finns massor av innovativa behandlingar som kan möta stora delar av de behov som cancern skapar - bara patienterna får tillgång till dem.

Vi läser dagligen om nya behandlingar inom kirurgi, strålning eller läkemedel. Idag finns över 1800 nya läkemedelsbehandlingar för cancer i sen utvecklingsfas hos de forskande läkemedelsföretagen. Vi ser också nya sätt att diagnostisera och följa upp cancer under behandling.

Men verkligheten visar att vi inte gör tillräckligt för att ta tillvara på den utveckling som sker. Bara 7 procent av de läkemedel som används i svensk hälso- och sjukvård är yngre än 7 år, och över 40 procent är mer än 40 år gamla. Det är siffror från IQVIA och som ger en fingervisning över samhällets förmåga att investera i innovation. Med vetskapen om att utvecklingen och det värde den skapar sker exponentiellt - är det inte bra nog.

Därför engagerar sig Roche i dialogen om hur vi kan lösa utmaningarna med cancer - med ett proaktivt och lösningsorienterat arbete.

Med vetskapen att när innovationer används, så ser utfallet betydligt bättre ut för de patienter som fått dem - och då får vi det bränsle som behövs för att fortsätta vår strävan för att alla patienter ska få en jämlik tillgång till innovativa behandlingar. Inom bröstcancer, som har många effektiva behandlingar, finns numera hopp om bot. Nu ser vi utveckling av fler än 70 molekyler bara för lungcancer och över 40 för malignt melanom.

Roche tar fighten mot cancer - på Världscancerdagen 4 februari - liksom alla andra dagar.

Nätverket mot cancer arrangerar Världscancerdagen på söndag den 4 februari på Sheraton Hotell i Stockholm. Temat för dagen är ”Frisk i ett land – sjuk i 21”.

Programmet kommer att belysa dagens cancervård och framtidens behov genom paneldiskussioner med riksdags- och landstings/regionpolitiker, myndigheter, sjukvårdspersonal samt patientföreträdare. 

Roche är på plats och berättar gärna mer om hur vi arbetar för att våra patienter ska få tillgång till den bästa möjliga hälso- och sjukvården.