Nyhet

25.04.2017

Gabriel Wikström i Sjukvårdspodden - Jakten på den jämlika vården

I det första avsnittet i den andra säsongen av Sjukvårdspodden - jakten på den jämlika vården lyfter sjukvårdsminister Gabriel Wikström upp frågan om att vi har en splittrad situation när det gäller hur patienter får tillgång till nya behandlingar.

Helt oacceptabelt med olika tillgång till nya behandlingar.

– På sina håll kan man få tillgång till fantastiska nya behandlingar medan man på andra håll kan få vänta betydligt längre på att få tillgång till samma typ av behandlingar, för samma typ av besvär. Det är helt oacceptabelt.

Gabriel Wikström menar också i podden att det krävs mer för att få till en verkligt jämlik vård;

– Ska vi sluta hälsoklyftor, då räcker det inte bara med att göra sjukvården bättre och mer jämlik utan då behöver vi också göra samhället i stort mera jämlikt, säger Gabriel Wikström, sjukvårdsminister.

– Ojämlikheten i vården utgör i förlängningen ett hot mot sjukvårdens legitimitet. Det är därför glädjande att regeringen har satt frågan på agendan, säger Jonas Edström, policychef på Roche.

– Jämlik vård är en fråga som verkligen engagerar hela sjukvården. Vi på Roche vill bidra med att skapa en förändring, säger Björn Arvidsson, policychef på Roche.

Lyssna på avsnittet  Gabriel Wikström - Jakten på den jämlika vården

Relaterat

22 februari 2017

Man får bedriva en bättre vård än andra - men inte en sämre - läs hela artikeln och ladda även ned vår rapport "Jämlik vård - åtrgärder krävs".