Nyhet

14.08.2017

Innovationsbrevet: Krönika av Björn Arvidsson

Björn Arvidssons, policychef på Roche AB, krönika i nyhetsbrevet Innovationsbrevet. 

"Omfamna ovetenskapen"

Omfamna ovetskapen

Vi människor gillar att göra som igår. Upprepning ger oss trygghet och vilar hjärnan. Men vill vi verkligen ha det som vi hade det igår? Vill vi göra samma sak om och om igen i ett ekorrhjul? Måndag hela veckan. Eller bör vi förbereda oss för morgondagen – även om den är otrygg, kräver mycket energi och utmanar våra tankesätt.

Ingen kan med säkerhet veta vad som händer imorgon. Trots stora vetenskapliga och teknologiska framsteg att förutsäga morgondagens väder misslyckas meteorologerna med precisionen på sin endygnsprognos. Det har nu lett till att regeringen tagit bort SMHIs tidigare mätbara målsättning och ersatt den med ett flummigt utvecklingsmål.

Hur mycket vi än vill kontrollera vår omgivning och planera för morgondagen kommer yttre faktorer att ha större påverkan på oss. Vår suboptimering har ingen chans när större krafter vill annorlunda.

Vad händer om vi istället inser att vi inte kan bestämma vårt livsöde och istället omfamnar ovetskapen? Bara genom att vara beredd på förändring – kanske även uppskatta den – så kommer vi istället för att bli besvikna eller otrygga, att vara nyfikna och beredda på de förändringar som sker i vår närvärld. Klokt. Och kanske även tryggt.

Björn Arvidsson
Policychef
Roche AB

Ovan krönika är ett utdrag ur Nyhetsbrevet Innovationsbrevet. Klicka här för att se läsa nyhetsbrevet (nr 3 april 2017)

 

Klicka här för att prenumerera på Innovationsbrevet