Nyhet

01.09.2017

Innovationsbrevet: Krönika av Marie Morell

Marie Morell, Oppositionsråd (M), Region Östergötland krönika i nyhetsbrevet Innovationsbrevet.

"Ny teknik sätter patient och medarbetare i centrum"

Ny teknik sätter patient och medarbetare i centrum

Att sätta patienten och medarbetaren i centrum är något som vi pratat om länge i svensk hälso- och sjukvård. För en tid sedan besökte jag ett barnsjukhus i Orlando i USA där man, i min mening, faktiskt lyckats med det.

Där har man skapat en ”tyst” miljö där de cirka 100 patienterna på Orlandosjukhuset ”monitoreras” från ett stort kontrollrum, tillsammans med cirka 200 patienter på ett systersjukhus i norra USA. Det var något av ett flygledartorn som skapats.

Man följde kurvor som EKG och blodtryck på skärmarna. Fick man en avvikelse på ett värde så startades en kamera i taket som filmade hela situationen. I stället för larm i korridorerna fick rätt personal ett meddelande på sin smartphone eller sin smarta klocka. Allt följdes och styrdes från kontrollrummet.

Detta innebar att det inte pep och blinkade i korridorerna, utan personalen kunde fokusera på att arbeta med de uppgifter man hade fått order om. Patienten kunde även, via skärmar på sitt rum, trycka på en knapp för att få hjälp med vanliga saker så som vatten eller en extra filt. Även där gick uppdraget direkt till lämplig personal som kunde hjälpa till utan extra spring. En extra krydda var möjligheten för de sjuka barnen att välja färg på ljuset i taket i sitt rum, ville man ha det blått, grönt eller rött, var bara att trycka på skärmen.

Att sätta patienten och medarbetaren i centrum kan innebära många olika saker. Men ett är säkert, med hjälp av teknik och nya lösningar gör vi det mycket lättare.

Marie Morell
Oppositionsråd (M)
Region Östergötland
2:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Östergötland
Ledamot SKL:s sjukvårdsdelegation

 

Ovan krönika är ett utdrag ur Nyhetsbrevet Innovationsbrevet. Klicka här för att se läsa nyhetsbrevet (nr 4 maj 2017)

Klicka här för att prenumerera på Innovationsbrevet