Nyhet

11.01.2016

Professor ger hopp till cancerpatienter

Maria Albertsson är cancerläkaren som ihärdigt arbetar för att äldre patienter med spridd tarmcancer ska få den vård som de behöver, även om utsikterna är dåliga och tidigare besked från vården varit nedslående. 

 

Maria Albertsson, Professor i Onkologi och Överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Tidigare i veckan publicerade Corren i Linköping ett reportage om Maria Albertsson, professor i onkologi och överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping. Maria Albertssons arbete kretsar kring behandling av äldre patienter med spridd tarmcancer, en patientgrupp som det enligt henne både pratas och forskas alldeles för lite om.

– De är en ny patientgrupp att räkna med och de kan få hjälp. De är åtminstone värda att få komma till en specialist, säger Maria Albertsson till tidningen.

Maria Albertsson möter sina patienter med respekt, så som hon själv skulle vilja bli bemött om hon satt i patientens sits. Hon skänker hopp till dem som inga förväntningar har. Hon ger dem ett längre liv, kanske flera år längre än om de inte fått hjälp, skriver Corren.

Maria Albertsson hävdar att patienter med spridd tarmcancer ofta förbises inom sjukvården, trots att de med rätt behandling kan ges längre liv med bättre livskvalitet än vad som i dag är fallet. 

Av den anledningen är Maria Albertson även huvudprövare i en nyligen startad studie som ska se på effekten av biologisk läkemedelsbehandling hos äldre tarmcancerpatienter. 

Maria Albertsson deltog i somras på ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Mag- och tarmförbundet, där just etiska perspektiv på vården av spridd tarmcancer diskuterades. Här kan du se en intervju med henne från seminariet.