Nyhet

28.04.2016

Roche och Life Genomics i nytt samarbete kring säkrare och snabbare fostertester

Roche och det svenska bioteknikföretaget Life Genomics ingår samarbete kring NIPT. Genom ett enkelt blodprov kan antalet kvinnor som måste genomgå fostervattensprov reduceras. Tidigare har det aktuella Harmony™ testet skickats till USA för analys men med samarbetet kan fostertestet analyseras i Sverige vilket leder till kortare svarstid, lägre kostnad och provsvar med ökad säkerhet.

 

 

Life Genomics och Roche satsar tillsammans på ett test som ger gravida kvinnor svar om eventuella kromosomskador hos fostret redan i den elfte veckan.

– Vi kommer närmare vårt mål att möjliggöra för samhället att kunna erbjuda testet till alla gravida. Det kommer avsevärt att reducera antalet kvinnor som behöver genomgå fostervattenprov med risk för missfall, säger Mikael Kubista, vd för Life Genomics.

Life Genomics testlaboratorium i Göteborg uppgraderas till ett storskaligt format för att klara både svensk och internationell efterfrågan.
– Det är en trygghet att samarbeta med världens största företag inom molekylärdiagnostik, säger Mikael Kubista.

 

Andra prisnivåer för de säkrare fostertesterna

Den nya metoden NIPT är enklare, säkrare och mer tillförlitligt än dagens testmetoder och introducerades i Sverige av Life Genomics 2014. Förra året rekommenderades testet av Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering (SBU) och erbjuds idag av privata mödravårdscentraler och till vissa riskgrupper av Karolinska sjukhuset. I dagsläget är NIPT dock relativt dyrt och måste bekostas av de blivande föräldrarna.

– Det vill vi ändra på. Vi kan komma ner till helt andra prisnivåer, säger Mikael Kubista.

Life Genomics - ett av få utvalda laboratorier

Roche NIPT-test, Harmony™ är i slutfasen för ett europeiskt s.k. CE-IVD-godkännande och kommer att sättas upp i Life Genomics laboratorium i Göteborg. Förutom för den svenska marknaden kommer Life Genomics att analysera prover från övriga Norden, ett flertal andra europeiska länder och från länder i Mellanöstern.

– Roche har noggrant valt ut ett mindre antal laboratorier i Europa för att sätta upp det nya storskaliga CE-IVD-godkända NIPT-testet Harmony™ och Life Genomics är ett av de vi valt att ingå samarbete med, säger Magnus Göransson, vd på Roche Diagnostics Scandinavia AB.

Om Life Genomics

Life Genomics genetiska analyser grundas på forskning vid Chalmers Tekniska Högskola och TATAA Biocenter. Life Genomics" tester är hittills det icke-invasiva fostertestet NIPT och hälsotestet Nutritest, men flera nya genetiska analyser är på gång. Life Genomics grundades 2014 som en avknoppning från TATAA Biocenter. Bland de större delägare återfinns Bure Equity och statliga Almi Invest.