Inger har arbetat inom ögonsjukvården i snart 38 år. Idag är hon också registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för uppföljning av behandling av en av de vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige. Hon har på nära håll sett hur den svenska ögonsjukvården har förändrats – och vilka utmaningar som återstår.
– Vi har alltid haft många patienter, men i dag är det fler som både kan och behöver behandlas, ofta med täta behandlingar som kräver mycket resurser. Det ställer höga krav på vården, säger hon.
Inger har under sina år i yrket sett hur diagnostik och behandling har utvecklats, vilket har gjort det möjligt att förbättra livskvaliteten för fler. Tack vare medicinska framsteg kan allt fler patienter idag få god behandling som bevarar synen eller åtminstone bromsar försämringen. Samtidigt skapar den ökade efterfrågan långa väntetider.
– I dag finns behandlingar som tidigare inte var tillgängliga, men samtidigt ökar antalet patienter som behöver regelbunden uppföljning, säger hon.
I teorin ska svenska patienter ha rätt till vård inom en viss tid, men i praktiken varierar väntetiderna kraftigt beroende på var i landet man bor. Nationella riktlinjer har tagits fram för flera diagnoser, och för vissa är målet att patienter ska få en diagnos inom två veckor. I vissa delar av landet kan väntan dock bli längre.
– Klinikerna gör sitt yttersta för att ge vård i tid, men det höga antalet patienter kan vara en utmaning.
För patienter som har svårt att resa långt kan vårdens placering innebära en särskild utmaning. Att kunna få behandling nära hemmet eller mer sällan, blir därför en fråga om både tillgänglighet och livskvalitet.
– För att fortsatt kunna erbjuda rätt vård i tid behövs effektivare vårdprocesser och strategiska satsningar.
En utmaning inom ögonsjukvården är behovet av regelbundna besök för många patienter. Inger lyfter fram forskning och innovation som nyckeln till mer hållbara lösningar.
– Om vi kan minska antalet vårdbesök utan att kompromissa med kvaliteten kan vi både förbättra patienternas vardag och frigöra resurser för andra patientgrupper, säger hon.
Framtidens ögonsjukvård kräver satsningar som tar hänsyn till ett bredare samhällsperspektiv. Tidiga insatser och rätt behandling kan minska belastningen på vården och samhället genom färre fallolyckor och minskat behov av hemtjänst.
– Politiker och beslutsfattare behöver se helheten. Rätt vård i tid gör att fler kan bo kvar hemma, leva självständigt och ha ett aktivt liv – en vinst för både individen och samhället.
References
Lorem ipsum dolor sit amet