Kerstin Kingfors har en bakgrund som arbetsterapeut och har arbetat med rehabilitering i nästan 50 år, varav över 20 år som synpedagog. När hon började arbeta inom ögonsjukvården såg hon snabbt stora brister i vårdkedjan.
– Jag kom från rehabilitering för personer med neurologiska sjukdomar som ALS (amyotrofisk lateralskleros) och MS (multipel skleros). Där fanns tydliga strukturer för att stötta patienterna, men inom ögonsjukvården saknades detta helt vid denna tidpunkt, säger hon.
Trots flera initiativ saknas fortfarande en välfungerande struktur för att möta behoven hos patienter med ögonsjukdomar och synnedsättning.
– Många av de patienter jag träffar känner att de inte får den information de behöver. De saknar grundläggande kunskap både om sin diagnos och om vilka resurser som finns att tillgå, menar Kerstin.
– Det är vanligt med patienter som inte ens vet att de har rätt till remiss till en ögonläkare eller specialistvård. Jag har också mött många som inte kunnat hämta ut sina recept på ögondroppar för glaukom. Det här är ett problem över hela landet, säger hon.
Sverige står inför en ökande personalbrist inom ögonsjukvården. Dels på grund av att utbildningen för synpedagoger lagts ner, och många erfarna medarbetare har gått i pension, men också på grund av bristen på ögonläkare och specialistsjuksköterskor som gör situationen ännu mer pressad. Samtidigt som resurserna är begränsade ökar antalet patienter stadigt.
Tekniska framsteg och innovationer inom ögonsjukvården skapar nya möjligheter, men för att dessa ska göra verklig skillnad krävs att området prioriteras högre i vården. Tobias Lundin Gerdås, ansvarig för samhällskontakter på Roche, menar att ögonsjukvården ofta hamnar i skymundan.
– Det finns mycket innovation inom ögonsjukvården, men för att den ska komma patienterna till nytta måste området få större fokus. Vi behöver satsa på utbildning, resurser och implementering av nya lösningar för att möta behoven hos en växande patientgrupp, säger han.
För att möta de växande utmaningarna inom ögonsjukvården behövs mer resurser, bättre kommunikation och en starkare samverkan mellan olika aktörer. Kerstin Kingfors betonar att det är avgörande att inte bara fokusera på det medicinska utan också på patienternas helhetsupplevelse.
– Patienterna behöver inte bara vård, utan också vägledning och verktyg för att hantera sin nya verklighet. Det är ett glapp vi måste fylla, säger hon.
Tobias Lundin Gerdås håller med och betonar vikten av att använda resurser mer effektivt för att skapa hållbara lösningar.
– Att satsa på ögonsjukvården är en investering som både gynnar patienterna och gör vården mer långsiktigt hållbar, avslutar han.