Ögonsjukvården måste prioriteras – för patienternas och samhällets skull

Ögonsjukdomar påverkar närmare en halv miljon svenskar, men trots detta är vården för dessa patienter kraftigt underprioriterad. Caroline Averius, ansvarig för patientrelaterade frågor på Roche, ser hur bristerna i vården kan få allvarliga konsekvenser för både individer och samhället. Hon berättar om en patient som kastades mellan olika instanser. – Patienten hann bli blind på ett öga innan behandlingen hann påbörjas. Det visar tydligt vad som kan gå fel när vården inte prioriteras, säger Caroline.

En fungerande ögonsjukvård handlar inte bara om att rädda människors syn och livskvalitet – den har också stora samhällsekonomiska vinster. Satsningar på en mer tillgänglig och sammanhållen vård skulle både förbättra livskvaliteten för tusentals patienter och samtidigt minska kostnader för vård och omsorg.

I en fokusgrupp som vi gjort berättar patienter att man lever med rädsla och oro, reser ofta långa vägar för behandling och man upplever att ens livskvalitet försämras. Man efterfrågar en allt större delaktighet och information om hjälpmedel och behandlingsalternativ. 

– Om vi förbättrar ögonsjukvården kan vi minska fallolyckor, psykisk ohälsa bland äldre och behovet av hemsjukvård eller särskilt boende. Det finns stora samhällsekonomiska vinster att göra, samtidigt som vi hjälper människor att behålla sin självständighet, säger Caroline.

Hon jämför situationen med andra vårdområden som får betydligt mer resurser och uppmärksamhet.

– Trots att ögonsjukdomar är så vanliga ligger de långt ner på den politiska agendan. Det finns inte samma driv för att prioritera forskning och resurser som för andra sjukdomar. Det måste förändras, säger hon.

En av de största utmaningarna för patienter med ögonsjukdomar är bristen på information. Många patienter upplever att de inte är delaktiga i sin vård. De vet till exempel inte vilken diagnos de har fått, hur sjukdomen kan utvecklas eller vilka behandlingsalternativ som finns.

– Jag möter ofta patienter som inte vet vad deras sjukdom innebär eller vilka alternativ som finns. Det skapar stor osäkerhet och frustration, något ögonvården måste få resurser till att hantera, säger Caroline.

Hon lyfter också fram exempel där patienter inte fått remisser i tid, inte fått tillräckligt med stöd för att förstå sin behandling eller blivit erbjudna hjälpmedel.

Bristen på information kan vara en utmaning för många med synskador. När vården inte räcker till kan andra informationskällor vara viktiga komplement. Mina Ögonblick, ett initiativ från Roche, hjälper patienter att bättre förstå sina diagnoser och behandlingsmöjligheter.

– Syftet med Mina Ögonblick är att ge patienter den kunskap de behöver, både om sina diagnoser, möjligheterna till behandling och om hur man klarar vardagen med nedsatt syn. Det kompletterar vårdens information och erbjuder extra stöd, förklarar Caroline.

Ett annat initiativ, för att uppmärksamma beslutsfattare på de utmaningar, behov och möjligheter som finns inom svensk ögonsjukvård, är FOKUS Ögonhälsa, som samlar patientorganisationer, optiker, fonder, stiftelser och industrin för att lägga grunden för  en nationell strategi för ögonsjukvården. Målet är att säkerställa en fungerande vårdkedja – från tidig upptäckt till rehabilitering. Alla förtjänar tillgång till god ögonvård, oavsett ålder, diagnos eller var de bor.

För att förbättra situationen för patienter med ögonsjukdomar krävs en kombination av ökad politisk prioritering och större satsningar på forskning, behandlingar och patientstöd.

– Vi behöver politiker som förstår behovet och vågar satsa. Det handlar inte bara om att hjälpa patienter, utan också om att skapa en långsiktigt hållbar vård och minska kostnaderna på sikt, säger Caroline.

Hon avslutar med en tydlig uppmaning:

– Det är dags att ta ögonsjukvården på allvar. Varje patient som får rätt behandling i tid får en chans till ett bättre liv.

References

  1. Lorem ipsum dolor sit amet

Fler artiklar

Besök Rochepro.se

Upptäck mer

KontaktRoche i världenlinkedintwitterinstagramyoutubeOm RocheFokusområdenSamarbetenJobba hos ossStoriesIntegritetspolicyJuridisk information