Medellivslängden har ökat från drygt 70 år för 50 år sedan till över 80 år idag, och antalet personer över 80 år väntas öka med uppemot 50 procent fram till decenniets slut. Med stigande ålder ökar risken för kroniska sjukdomar, och bland dessa är ögonsjukdomar särskilt vanliga. Idag lever en halv miljon svenskar med en ögonsjukdom som påverkar deras vardag.
– Eftersom ögonsjukdomar ofta ses som en naturlig del av åldrandet istället för behandlingsbara sjukdomar så finns det tyvärr i delar en acceptans för synnedsättningar. Och det handlar inte bara om synen – många blir isolerade och undviker sociala sammanhang. Samtidigt ökar riskerna för till exempel fallolyckor vilket leder till en negativ spiral av minskad livskvalitet och sämre hälsa, säger Tobias Lundin Gerdås, ansvarig för samhällskontakter på Roche.
Svensk ögonsjukvård håller hög kvalitet och vårdpersonalen gör ett viktigt arbete för att möta den växande patientgruppen. Men det är också en av de mest belastade delarna av vården, där bristen på resurser och personal blir allt mer påtaglig.
I takt med att befolkningen åldras växer vårdbehovet, samtidigt som det råder stor brist på ögonläkare och sjuksköterskor. Om inte långsiktiga satsningar görs riskerar ännu fler patienter att stå utan den vård de behöver.
– Vi behöver mer resurser och nya innovationer och ett mer effektivt samarbete mellan olika aktörer, säger Tobias Lundin Gerdås.
För att framtidens vård ska vara hållbar krävs inte bara mer resurser – vi måste också tänka nytt. Innovativa lösningar kan förbättra patientupplevelsen och göra vården mer tillgänglig.
– Genom att tillgängliggöra nya lösningar kan vården bli mer flexibel och anpassad efter patientens behov. Samtidigt behöver vi en bredare samhällsdiskussion om synens betydelse och hur vi kan skapa ett mer inkluderande samhälle för personer med synnedsättningar, säger Tobias.
För att möta framtidens utmaningar krävs mer än tekniska innovationer. Det behövs ett samhälle som är redo att stödja en åldrande befolkning och säkerställa att alla får tillgång till den vård de behöver.
– Synen är ett av våra mest värdefulla sinnen. Att förlora den kan leda till social isolering, minskad fysisk aktivitet och försämrad hälsa. Ögonsjukdomar med tillhörande synbortfall är också ett av de tillstånd som skrämmer människor allra mest. Att prioritera resurser och forskning inom ögonsjukvården är en investering i människors livskvalitet – och i samhällets framtid, avslutar Tobias.
References
Lorem ipsum dolor sit amet